duy-phuong.nguyen

Een diesel of benzine auto privé leasen?

Bij het selecteren van een nieuwe leaseauto kunt u kiezen voor een benzine- of een dieselmotor. Een leaseauto met dieselmotor is niet altijd een voordeliger keuze. Dit is vooral afhankelijk van het aantal kilometers dat u per jaar gaat rijden.

Auto leasen dieselmotor
Een auto met dieselmotor is altijd duurder in de aanschaf. Dit ziet u terug in het maandelijkse leasebedrag dat hierdoor hoger ligt dan het maandbedrag voor een auto met benzinemotor. Ook de wegenbelasting voor een dieselmotor is hoger, immers; een dieselmotor heeft een hogere CO2-uitstoot dan een benzinemotor. Ook deze meerkosten zorgen voor een verhoging van het maandelijkse leasebedrag. Echter, als u veel kilometers maakt en dus veel (diesel) moet tanken, dan kunnen de brandstofkosten dit verschil op een bepaald punt weer compenseren; want, zoals u wellicht weet is diesel goedkoper dan benzine. Het is dus belangrijk om uit te rekenen wat voor u het meest interessant is. Bij hoeveel kilometers per jaar is een diesel leaseauto goedkoper dan een benzine leaseauto?

Auto leasen benzinemotor
Als u de auto alleen privé gebruikt, en dus niet veel kilometers per jaar rijdt, kan het goedkoper zijn om een auto te leasen met benzinemotor. U rijdt bijvoorbeeld alleen korte ritten in en om de stad, gaat een of twee keer per jaar een weekendje weg en brengt de kinderen eenmaal per week naar de sportclub. Gebruikt u de auto ook zakelijk, dan is het zeker interessant om de prijzen van leaseauto’s met diesel- en benzinemotor met elkaar te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Wat is duurder, wat is goedkoper?
Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is een en ander afhankelijk van het aantal kilometers dat u per jaar gaat rijden, het type auto, het verbruik en de prijzen van benzine en diesel. Om te zien wat voor u de goedkoopste optie is kunt u het beste een berekening maken. U rekent eerst uit hoeveel u per maand denkt kwijt te zijn aan brandstof, zowel benzine als diesel, voor het aantal kilometer dat u gaat rijden. Dit kunt u uitrekenen door te kijken naar het gemiddelde verbruik van de leaseauto van uw keuze. Deze bedragen legt u naast de maandelijkse leasekosten voor de benzine- én de dieselauto. Vervolgens telt u de deze kosten per type auto bij elkaar op en u ziet meteen wat duurder of goedkoper is.