Lennart Huwae

Een auto leasen als werknemer

Als uw werkgever u een leaseauto ter beschikking stelt, dan heeft dit vaak financiële gevolgen voor u. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat u de leaseauto ook privé gebruikt (niet meer dan 25%) en ziet dit als een voordeel voor u.

Als uw werkgever u een leaseauto ter beschikking stelt, dan heeft dit vaak financiële gevolgen voor u. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat u de leaseauto ook privé gebruikt (niet meer dan 25%) en ziet dit als een voordeel voor u.

Een deel van de waarde van de auto moet daarom door uw werkgever bij uw inkomen opgeteld worden; de zogenaamde bijtelling. De hoogte van de bijtelling is gemiddeld 22% van de cataloguswaarde van de auto en is onder andere afhankelijk van de waarde van de auto, de hoogte van de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. auto. Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar privé met de leaseauto van uw werkgever en kunt u dit ook bewijzen? Dan geldt de bijtelling niet. En als u aan uw werkgever een vergoeding betaalt voor de kilometers die u privé rijdt, dan wordt de bijtelling verminderd met deze vergoeding.

 

Heeft u een privé leasecontract en gebruikt u de leaseauto ook voor uw werk? Ook dan geldt de bijtelling niet. Uw werkgever vergoedt dan de zakelijke kilometers volgens de door de Belastingdienst vastgestelde, onbelaste kilometervergoeding. Ontvangt u van uw werkgever maandelijks een vaste onkostenvergoeding voor uw privé leaseauto? Dan kan een gedeelte van deze vergoeding door de Belastingdienst als inkomen voor de werknemer worden aangemerkt en betaalt u hier dus inkomstenbelasting over.

 

 

Het kan zijn dat het voor u wellicht financieel aantrekkelijker is om in plaats van de zakelijke leaseauto van uw werkgever te gebruiken, zelf een privé leasecontract af te sluiten. Dit is mede afhankelijk van het aantal kilometers dat u zakelijk en privé rijdt, de waarde van de auto én van de eventuele onkostenvergoeding die u maandelijks van uw werkgever ontvangt. Raadpleegt u de website van de Belastingdienst voor meer informatie over dit onderwerp.

 

 

Een auto leasen als werkgever
Sluit u voor uw medewerker(s) een of meerdere zakelijke leasecontracten af? Houdt u er dan rekening mee dat een deel van de cataloguswaarde van de auto opgeteld moet worden bij het salaris van de werknemer.

 

 

Als u voor uzelf als werkgever/eigenaar een zakelijk ‘operational’ leasecontract afsluit, dat mag u de kosten die u maakt voor het leasen van de auto (de autokosten), zoals het maandelijkse leasebedrag en de brandstofkosten, aftrekken van de opbrengsten uit uw onderneming. De kilometers die u privé met de zakelijke leaseauto rijdt moeten worden verrekend met de autokosten. De hoogte van het bedrag dat u moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Rijdt u aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar privé met uw zakelijke leaseauto, dan hoeft u niets te verrekenen. De btw die u betaalt aan de leasemaatschappij kunt u als werkgever/eigenaar als voorbelasting aftrekken. Over de kilometers die u privé met de zakelijke leaseauto rijdt, moet u btw betalen. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de Belastingdienst.